. Alimentatia sanatoasa a femeii gravide « Remedii Naturale
Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, first array member is not a valid class name or object in /home4/libraline/remediesnaturist.com/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Alimentatia sanatoasa a femeii gravide

Esti o viitoare mamica?

        Felicitari! Pentru ca ti s-a indeplinit un vis, felicitari pentru ca esti cu un pas inaintea altora si vrei tot ce e mai bine, atit pentru puiul tau cit si pentru tine, si felicitari pentru ca, citind aceste randuri vei pune bazele unei alimentatii sanatoase, datorita faptului ca stii ce sa eviti!

Indiferent ca este asteptat sau nu, ca este dorit sau nu, un copil inseamna bucurie, inseamna implinire, inseamna intregirea si consolidarea unei familii, inseamna responsabilitate. De ce responsabilitate? Pentru ca nu hotarasti doar pentru tine ca femeie, ci si pentru cel mic si plin de viata, acest omulet care incepe sa se formeze in pintecele tau. Ca mama ii simti viata, miscarile, abia dupa luna a patra dar, te asigur ca este viu de la diviziunea primelor celule.

O femeie insarcinata, care a aflat acest lucru, incepe sa radieze in jurul ei, incepe sa lumineze si sa emane o stare de bine! Binenteles, exista si momente de ingrijorare, temeri si stari nervoase care ies la iveala, poate de la o simpla intrebare „cum te simti?” sau „te-ai gindit la un nume?”. Totul este nou, atit pentru viitoarea mamica, cit si pentru fericitul tatic, dar absolut totul se poate invata.

„Sfaturi practice!?”

Se vehiculeaza ideea, toata lumea incepe sa-si dea cu parerea, toata lumea stie si te bulverseaza cu tot felul de ineptii mai mult sau mai putin verificate, singurul adevar valabil si de care trebuie sa tii cont: ESTI UNICA, dar respecti pasii pe care-i fac mii si mii de femei insarcinate.

  • „acum sa pui mina sa maninci pentru doi”  Cita greseala si cita ignoranta in aceasta propozitie! In primul rind, ca viitoare mamica, te prezinti la medic, iti faci analizele sa vezi cum stai si incerci sa maninci normal. O strinsa legatura intre medicul de familie, medicul ginecolog si femeia insarcinata, pune bazele unui copil sanatos. Din analize reiese, nu ai calciu, nu ai fier, nu ai magneziudar toate se pot echilibra prin alimentatie. Pionul principal este comunicarea. Unde nu stii, intreaba, daca nu ti se raspunde exista o multime de articole online, care-ti pot raspunde la cele mai nebuloase intrebari. Oricit de jenante sau delicate sunt nelamuririle tale, trebuie discutate cu doctorul.
  • „trebuie sa ai greturi dimineata”. Nu este adevarat. Schimbarile care se petrec in interiorul femeii in momentul sarcinii sunt multiple. Fiecare femeie se alimenteaza intr-un stil propriu. Cel mai important este sa constientizeze toate acele semnale pe care i le da corpul. Greturile, pot insemna, o aciditate prea mare, sau din contra lipsa aciditatii in stomac. O rosie poate provoca starea de greata sau un castravete acru poate sa o anihileze. Fiecare femeie simte ce este cel mai bine pentru ea. Ceea ce este valabil pentru tine, nu este valabil altei femei. Fiecare om este unic.

Alimentatie pe scurt:

O viitoare mamica trebuie sa stie ca nu cantitatea de mincare o va proteja, ci calitatea ei. Pruncul isi ia tot ce are nevoie, dar daca nu gaseste in alimentatie va lua din rezervele mamei. Regimul alimentar- SANATOS- nu trebuie sa difere foarte mult in perioada prenatala de perioada dinainte de a ramane insarcinata. Mesele usoare si un consum de lichide pot fi tolerate bine in sarcina. Legumele si fructele sunt alimentele pe care trebuie pusa baza.

Nu trebuie ocolite nici carnea, ouale, lactatele, dar toate cu masura si mestecate foarte bine. E de la sine inteles, atit in perioada sarcinii cit si in perioada alaptarii nu se tin diete. O sarcina normala duce la cresterea in greutate cu 10-15 kg, care se pun in 9 luni. Tot in atitea luni, cu un regim alimentar sanatos, se poate scapa de ele.

Esential pentru o viitoare mamica este sa stie, ca nu se iau medicamente decit cu acordul medicului. Un banal algocalmin sau o aspirina pot avea urmari neplacute. O durere de git poate fi tratata cu lamaie si miere, un guturai rebel poate fi lecuit cu ceai de nuca, ceapa si miere. O alimentatie diversificata si corecta asigura necesarul de substante nutritive si vitamine.

Calciu si proteine se gasesc in brinza, lapte, iaurt. Vitamina C, atit de esentiala corpului uman si acidul folic se gasesc in legume si fructe, cea mai mare cantitate de vitamina C se afla in catina si maces; carnea si pestele asigura necesarul de proteine animale si fier, cerealele, pastele fainoase, painea contin fibre care asigura un scaun normal.

Un consum suficient de lichide este foarte important pentru bunul mers al rinichilor si al tranzitului intestinal. Sarea produce hipertensiune si favorizeaza retinerea apei in organism, de aceea este de preferat a minca mai putin sarat, iar in ultimul trimestru de sarcina, daca e posibil, sa o elimini total.

Consumul de cafea excesiv si lichide cu continut de cofeina favorizeaza anemia si duce la nasterea unui copil sub masa normala. Este bine sa eviti produsele de  patiserie care duc la cumulul de zahar in organism si la cresterea cu mult peste kg aferente sarcinii. Elimina bauturile carbogazoase.

A avea diverse pofte in timpul sarcinii este normal, dar atentie ce si mai ales cit consumi ca viitoare mamica din ceea ce poftesti. Daca tu, ca viitoare mama, ai un stil de viata sanatos, copilul va fi si el sanatos si mai rezistent la imbolnaviri. Citricile consumate in timpul sarcinii, portocale, grapfruit, mandarine, daca se poate zilnic, vor avea ca efect o piele sanatoasa si curata la bebelus si o vitaminizare corecta a corpului. Merele de asemenea sunt foarte bune diuretice.

Educatia alimentatiei incepe din burtica. Un copil supraponderal are bazele puse de mamica. La fel si un copil anemic. O mamica educata stie ca starea de sanatate a copilui ei incepe si depinde de ea. Nu ezita nici o clipa sa citesti, sa afli ce se intimpla in corpul tau, care sunt cauzele unor lipsuri de vitamine, ce efecte au acestea asupra pruncului tau.

Nu in ultimul rind, miscarea si mersul in aer liber sunt factori care influenteaza pozitiv bunul mers al sarcinii. Starea de bine vine dinspre interior spre exterior, dar si invers. Asculta de doua ori, cintareste cele auzite prin propria prisma si optica, compara, alege ceea ce e bine pentru tine si bebelusul tau. Nu te lasa influentata de o multime de prietene mai mult sau mai putin educate, care-ti spun tot felul…. Nici un om nu seamana cu altul, nici o femeie gravida nu este identica cu o alta. Educa-te si fii tu insati, tinind cont de opinia medicului. Fii fericita:

VEI FII O MAMICA SANATOASA  daca alegi o ALIMENTATIE SANATOASA si ce este mai important, vei avea un COPIL SANATOS!

Cu sanatate pentru tine,

Cherry Lady pe Facebook
Mioara Hususan

Related Images:

Comments

comments

Tags: , , , ,

Leave A Reply (No comments so far)

No comments yet

250x250

Arhive

Articole

Categorii

Ascult Si Citesc

Buton

Bloguri, Bloggeri si Cititori