. Cum era calitatea in 1989?Ce este cantitatea in 2012? « Remedii Naturale
Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, first array member is not a valid class name or object in /home4/libraline/remediesnaturist.com/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Cum era calitatea in 1989?Ce este cantitatea in 2012?

Calitatea alimentatiei!

De cativa ani, mai ales de cand ne-a lovit recesiunea- eveniment ce incepuse sa produca efecte negative in tarile dezvoltate si era clar ca va afecta si Romania, ar fi trebuit contracarat macar partial- am auzit tot mai des, ca inainte de 1989 o duceam mai bine, erau salarii mai mari, cam oricine isi putea petrece un concediu fara sa- si puna problema zilei de maine, erau locuri de munca, locuinte si totul era roz.

Cei care atunci aveau mai mult de 10 ani stiu bine cum a fost, nu are rost sa mai dezbatem situatia. Si totusi, in domeniul alimentar atunci era mult mai bine decat acum, nu in ceea ce priveste cantitatea si diversitatea, ci calitatea. Atunci eram mai sanatosi, decat acum. Haide sa vedem unde sunt si in ce consta diferentele.

In 1990 aparuse vorba,“n-ai mancat salam cu soia”referitor la cei care traisera afara. Ei bine, mezelurile din acea vreme erau mult mai sanatoase decat ceea ce exista in magazine acum. Atunci se respectau retetele originale, acum fiecare procesator face ce vrea, inventeaza noi retete doar sa aiba profit cat mai mare. De fapt, acum, parizerul si crenvurstii nu mai contin carne, sunt facuti din praf de oase, zgarciuri, slanina la care se adauga aditivi, conservanti, coloranti.

Daca ai avea posibilitatea sa mergi intr-o fabrica de mezeluri si sa vezi procesul de fabricatie, i-ai da dreptate lui Stefan cel Mare, nici tu, nici copii tai, nici copiii copiilor tai n-ar mai manca vreodata aceste sortimente. De ce dupa 2 crenvursti sau cateva felii de parizer, te simti balonat si ai bea apa cana dupa cana? Ce se intampla de fapt? Toate ingredientele acelea “binefacatoare”, ajungand in mediul acid din sistemul digestiv se umfla, iar dorinta de a bea apa este reactia organismului de a stinge“minunatiile”dinauntru.

Inaintand in sistem proportia de carne din diferitele sortimente de mezeluri creste in functie de tipul de mezel si de pretul acestuia, neinsemnand ca acel mezel este curat. Cele mai curate- adica contin mai putine chimicale- sunt mezelurile tip”uscat”, dar si cele mai scumpe. Ai fiert vreodata parizer? S-a risipit in apa? Normal pentru ca nu are carne si nu se leaga. Ti-a creat pe cerul gurii gustul de praf?

Iata ce spune un ziar de mare tiraj la 10 martie 2012:

“Autoritatea Naţională pentru Protecţia Cosumatorilor a amendat aproape 80% dintre producătorii de mezeluri din România. În urma controalelor de anul trecut, inspectorii au descoperit că aproape jumătate dintre produse nu îndeplineau normele de calitate. În plus, mai mult de cinci la sută aveau termenul de valabilitate expirat. În România există aproximativ 1 100 de producători de mezeluri. Inspectorii i-au verificat pe 837 dintre aceştia. Bilanţul controalelor– 520 de amenzi în valoare de 1.500.000 de lei si două tone de mezeluri retrase de pe piaţă”– foarte putin avand in vedere non- calitatea acestora.

Cantitate,obisnuinta si nu am timp!

Foarte des gasesti oferte de pulpe de pui mari si frumoase la un pret foarte bun. Te-ai intrebat vreodata cu ce au fost hraniti puii sa ajunga atat de mari? Un pui nascut la 1 mai 2011 ajunge la maturitate dupa aproximativ un an, crescut cu grane si verdeata. Puii ale caror pulpe ajung la acel pret bun au 40-60 de zile, dar sunt crescuti numai cu concentrate si in spatii foarte mici sa nu faca “sport”. Acum intreaba-te ce mananci, carne sau concentrate?

Mai nou gospodinele, din cauza faptului ca-si vand timpul pe un salariu jignitor de mic si nu doar ele, cumpara prajituri si fursecuri de la tot felul de laboratoare. Cu totii stim ca prajiturile se fac cu oua, faina, zahar, margarina, lapte. Te intreb, de ce toate prajiturile au acelasi gust? Difera forma si culoarea. Si aici exista praf de oua, lapte praf, indulcitori si tot felul de aditivi care in contact cu lichidul se umfla.

Noi, ca si clienti, intotdeauna o sa cumparam o forma frumos definita si o culoare care atrage. Din pacate, forma si culoarea nu te vor ajuta sa te simti mai bine. De ce a disparut cozonacul bunicii? De ce nu se mai fac checuri ca altadata? Mai tineti minte gustul alimentului „halva” de acum 20 de ani? Termenul de valabilitate in magazine, la produsele de patiserie este atat de mare, tocmai datorita ingredientelor pe care le contin.

Am auzit des in ultimii ani replica asta: „sunt o doamna si cumpar totul gata facut, de ce sa mai pierd timp cu bucataritul”. Nu mai am timp si nervi sa raspund acestei afirmatii. Dar am obosit sa aud acesti oameni vaitandu-se de diferite boli si afectiuni mai mult sau mai putin grave, pe care si le produc singuri, datorita unei alimentatii defectuoase. Stii ce este trist? Ca mai au si copii care sufera, involuntar, din cauza lipsei de educatie a parintilor.

Cumparam culoare si forma sau gust?

Si in cazul legumelor lucrurile s-au schimbat in ultimii 20 de ani. Si in Romania se folosesc pe scara larga pesticidele, nu numai in fermele mari, dar si in gospodariile individuale, unde se pune cu lopata, uneori, deoarece creste productia. Se folosesc stimulatori de crestere pentru ca legumele sa creasca mari si frumoase. Dar nu au niciun gust, sunt fade si de multe ori miezul este verde. Mai mult decat atat, chiar daca sunt bine spalate, substantele chimice nu pot fi eliminate, pentru ca sunt incorporate in legume, atat in coaja, cat si in miez.

Daca cumperi din piata nu te poti baza pe ceea ce spune vanzatorul,”ca sunt de gradina”pentru ca nu stii ce tip de ingrasamant a folosit, dar cantitatea de pesticide si stimulatori folosite este proportionala cu marimea si frumusetea legumelor si fructelor. Daca iti aduci aminte, legumele de gradina, de la tara nu cresc rotunde si frumoase dupa S.T.A.S., in timp ce la piata ai impresia ca au crescut in matrite. Trebuie sa fii foarte atent ce cumperi si de unde cumperi.

Alimentatia sanatoasa este bazata pe legume, ierburi, fructe si cereale. Se poate consuma si carne de peste si pui- daca este crescut cu grane, nu cu concentrate. Poti manca si lactate, oua, dar cu moderatie si de preferinta de “la tara”. Oare de ce toti strainii apreciaza bucatele  taranilor? De ce toate pensiunile care rezista, au in meniu bucate traditionale?

Fructele au aceeasi problema ca si legumele si este preferabil sa cumperi, daca provin din U.E., unde reglementarile sunt mai stricte. Utilizarea pesticidelor, a ingrasamintelor chimice, a stimulatorilor de crestere si a ingineriei genetice transforma fructele si legumele in bombe biologice cu efect devastator pe termen lung asupra organismului uman.

Din 1990, incet, incet am schimbat calitatea produselor alimentare in cantitate bogata in chimicale pe care organismul uman nu le poate elimina, acestea se depun, provocand boli grave care se vindeca culopatamina„,”sapamicida„, in final ajungand la”cimitirol„.

Care este opinia ta si cum crezi ca s-ar putea schimba ceea ce se intampla acum? Ai o opinie? Daca nu ai o opinie este extrem de grav, inseamna ca esti multumit de situatia actuala.

Cu sanatate pentru tine,

Mioara Hususan

Related Images:

Comments

comments

Tags: , , ,

Leave A Reply (No comments so far)

No comments yet

250x250

Arhive

Articole

Categorii

Ascult Si Citesc

Buton

Bloguri, Bloggeri si Cititori