Vitamine si minerale
Povestea continua! Si…Alba ca zapada a ajuns in padure speriata si ingrozita de ceea ce urma….! Nu nu, nu ai gresit, te afli unde trebuie, dar nu povestea asta o voi continua:) ci cea in care iti spuneam de rosii!
Sunt convinsa de faptul ca ai simtit gustul rosiilor mele dupa ce ai terminat de citit.
Asa se intimpla mereu, in mod normal. In momentul in care vezi ceva ce-ti place, cind citesti ceva ce-ti face placere, simturile noastre, ca oameni, isi fac simtita prezenta.
Pe aceasta idee ma si bazez in tot ce fac, pentru ca ar fii pacat sa nu stii ca aceste minunate rosii sunt o adevarata explozie de vitamine si minerale. O explozie in care fiecare A, B1, B2, B6, C, Ca, E, Fe, Mg, Se isi au locul lor foarte bine stabilit, si stii intotdeauna unde sa le gasesti. Ca si pe mine de altfel, intotdeauna aici pentru tine:)
Cu atitea vitamine in ele, rosiile au un efect terapeutic pe care nici nu ti-l imaginezi. Consumate in mod regulat, vorbesc de rosiile de gradina, nu cele inrosite la intuneric si necoapte, previn in prima faza, dar si vindeca boli carora medicina farmaceutica nu le-a gasit remediu. A minca zilnic un minim de 200 gr de rosii in stare cruda, intr-o salata asezonata cu ulei presat la rece sau pur si simplu doar cu un pic de sare, este sanatate curata. De ce spun asta? Pentru ca rosia, este una din legumele verii, care contine cel putin 90% apa si, ai sa faci ochii mari aici, apa biologica, adica apa trecuta printr-o intreaga uzina, si foarte usor asimilata de organismul uman, iar daca acolo in gradina, pe terasa sau in balcon, unde le ai, nu le dai umezeala de care au nevoie, nu o sa ai rosii.
Vitaminele. Vitamina A este responsabila cu acuratetea vederii, iar dupa 40 ani, daca suntem sinceri cu noi insine incepe sa cam scada. Complexul B- B1, B2,B5,B6- sunt vitamine, care fiecare in parte si toate la un loc asigura performanta, randamentul intelectual (B1), integritatea pielii, a parului si a unghiilor (B2), tratarea anemiilor, favorizarea absorbtiei de fier (B4), buna functionare a sistemului nervos si imunitar, incetinirea evolutiei osteoporozei (B6).
Tot complexul B este un bun protector al sistemului osos si pentru intreg metabolismul uman. Vitamina C, desi am scris un articol numai despre ea, este esentiala in buna reglare a functiilor organismului, in distrugerea radicalilor liberi. Si toate acestea intr-o rosie. Aceeasi rosie pe care o tii in causul palmelor si o mananci din ochi. Vitamina E, adica vitamina tineretii si a fertilitatii asigura o foarte buna elasticitate a pielii, imbunatateste circulatia singelui spre creier, asigurind oxigenarea lui.
Rosiile contin potasiu, care regleaza presiunea arteriala, fosfor, fier in conditii normale este pina in 5 gr si asigura fluxul in vasele sanguine, lipsa fierului duce la anemie, oboseala, paloare si slabiciune; calciul, un tonic al sistemului nervos, iar alaturi de magneziu responsabil cu sanatatea sistemului cardiovascular si seleniu care, se spune ca, este un foarte bun stimulent al fertilitatii masculine, imbunatatind deplasarea spermatozoizilor. Pigmentul, pe care-l contin rosiile si care se numeste licopina, protejeaza organismul de cancer, avind un efect antioxidant, motiv pentru care o rosie taiata in doua nu se innegreste, ci doar se stafideste pierzind apa. Ce zici drag prieten? E drept, povestea nu mai este atit de frumoasa ca prima parte, cea cu cresterea rosiilor, dar eu am fost impresionanta de cite poate…si face o simpla rosie!
Remedii
Inca nu am terminat! Sunt abia la inceput! E clar nu-i asa, avind atitea vitamine si minerale ca este si remediu natural la diverse boli. Senzatia aceea de bine pe care o ai dupa ce maninci o salata de rosii sau cind bei un pahar de suc proaspat facut din rosii, iar acea sticla de bulion, bauta direct in pivnita, venind la pregatit masa doar cu cea de-a doua, sunt tot atitea semne ale modului cum actioneaza rosiile asupra corpului uman. Ma gindesc acum la fumatori!
Eu, Cherrylady:) nu am fumat niciodata, copil fiind, aveam pina in 14 ani, mi-aduc aminte doar ca am „furat” o tigara de la tata si m-am dus in pivnita. Acolo binenteles m-am inecat, am tusit….asa cum se intampla prima data, dar primul lucru pe care l-am facut cind am revenit in casa, am luat o rosie din frigider si asa pe nerasuflate, am mestecat-o! Abia acum, informindu-ma, am inteles de ce organismul mi-a cerut rosie. Reduce impactul nociv al gudronului din tigara, reducind astfel posibilitatea de a face tromboflebita, boala cheagurilor de singe pe artere.
Un consum permanent de rosii si suc de rosii, blocheaza dezvoltarea celulelor canceroase, previne aparitia cancerului de prostata la barbati si datorita licopenului, si a altor forme de cancer- ovarian, gastric, de colon, osos. In alta ordine de idei, mancate la prinz asigura un metabolism excelent, protejand corpul de cresterea colesterolului din singe si depunerea grasimilor, accelerind procesul de eliminare si previne constipatia. Un pahar de suc de rosii tine la distanta raceala si gripa.
Efect anti-tantar!
Chiar si frunzele rosiilor au un efect benefic. Taiate marunt si puse la calit in putin ulei, dupa ce s- au racit, se strecoara si se pun pe o bucatica de vata, eliminand eczemele de pe piele. Trei rosii mancate dimineata, pe inima goala cum se spune, curata ficatul si ajuta la eliminarea toxinelor. Fiind in gradina au inceput sa ma muste tintarii, era prea mult sa vin sa ma imbrac, am luat frunze de rosii, le- am frecat in palme si am dat peste locul unde m- au muscat avizii de sange. Spre mirarea mea a disparut aproape instantaneu mancarimea care se creeaza in acel moment si dupa.
In mod sigur mai sunt multe de spus despre minunatiile din gradina, rosiile si alte legume, dar intr-o alta poveste:).
Cu sanatate pentru tine,
Mioara Hususan
Related Images:
Comments
Tags: cresterea rosiilor, gradina, minerale, rosii, suc de rosii, vitamine
Leave A Reply (2 comments so far)
weber
10 ani ago
Si daca adaogi si o bucatica de slaninuta langa cherri……
catalin
12 ani ago
da…. sunt sanatate curata