Bogatiile toamnei
Toamna e plina de bogatii. Odata cu venirea ei, nu mai prididim sa punem in borcane, sa asezam frumos si cu randuiala, tot ce tine de camara. Cine tine la sanatatea lui, se duce, isi aduce din piata sau culege din propria gradina. Se pun legume la murat, se fac gemuri, compoturi….siropuri.
Porumbele
Fructele de padure, cum sunt porumbelele, macesele, odata cu sfirsitul lunii septembrie sunt numai bune de cules. Porumbelele, acele fructe un pic mai mari ca afinele, de un albastru violet arata a fi coapte odata cu inceperea scolilor, dar inca nu nunt foarte bune, abia dupa ce cade bruma, ating maximul de vitamine si minerale pe care le contin. Ca aproape orice fruct, porumbelele contin 86% apa, restul de 14% fiind zaharuri, minerale, vitamine.
Calciu, magneziu, zinc, fier, potasiu sunt minerale pe care le gasim in porumbele. Fierul este indispensabil organismului, se afla in hemoglobina globulelor rosii, iar scaderea lui duce la anemie. Calciul este mineralul care da valoare oaselor, dintilor, unghiilor si nu se gaseste numai in lactate si cojile de oua.
Potasiul este cel care aduce beneficii inimii. Lipsa lui din organism are ca rezultat fluctuatiile batailor inimii, devenind aritmice. Magneziul se gaseste, in general, in toate frunzele verzi, in seminte, in cereale, dar si in porumbele. Constipatia, pierderea poftei de mancare, dureri de cap si acele ace in maini si picioare-carceii, sunt semne posibile ale lipsei magneziului.
Dintre toate fructele de padure, porumbelele sunt cele mai bogate in tanin. Taninul elimina bacteriile prin locurile pe unde trece, incepand cu gura, gat, stomac, intestin. Taninul indeparteaza tartrul de pe dinti. Se mai gaseste in telina, in scoarta socului, in frunza de nuc, in coaja strugurilor negri.
Porumbele consumate sub forma de gem, sirop sau ceai, sunt astringente, ti se face gura punga in limbaj popular, diuretice, tonifiante si antiseptice. Fructele uscate si facute ceai contribuie la eliminarea acidului uric din organism. Decoctul de porumbele dizolva pietrele si nisipul care se formeaza la rinichi.
Pietre la rinichi
Pentru acest ceai se ia coaja de pe 20-30 cm de ram de porumbele, se marunteste si se pune in jumatate de litru de apa la fiert. Cantitatea necesara pentru eliminarea pietrelor este de 3 litri lichid. De preferat este sa se faca seara, avand ramuri pentru 3 litri de apa. Se pune la fiert si odata ajuns la punctul de fierbere, se acopera, se da focul mic si se lasa inca 30minute. Se strecoara si se lasa la racit.
A doua zi se incepe acest tratament, consumand cei 3 l de-a lungul unei zile. Se repeta timp de 3 zile. Urina va capata o culoare maronie, usor tulbure. In 96% din cazuri, pietrele sunt dizolvate si eliminate prin urina, vazandu-se acest lucru la un examen ecografic.
Daca pietrele sunt mai mari si nu s-au dizolvat complet, se repeta acest tratament inca trei zile dupa o pauza de doua zile. Dupa efectuarea acestui tratament se face un examen ecografic si preventiv, pentru a nu se forma alte pietre, se consuma in loc de apa, ceai de cozi de cirese, care nu dizolva nimic, doar imbunatateste functia renala a rinichilor.
Ceaiul de frunze si fructe uscate elimina tusea si datorita efectului laxativ ajuta la reducerea surplusului de kilograme si elimina constipatia. Primavara, mugurii de porumbele ridica imunitatea organismului.a
Macesul singuratic
Alta comoara a padurii acum toamna este macesul. Cu flori parfumate si rozalii primavara, cu fructe portocalii rosiatice toamna, macesul este un adevarat depozit de vitamine si minerale. Spre deosebire de porumbele, care se culeg, dupa ce cade bruma, macesele se culeg inainte de asta.
Sfirsitul lui septembrie, inceputul lui octombrie este perioada propice pentru a fi culese. Odata culese se pot usca la umbra sau se poate face gem, acel heciunpeci (Hetschenpetsch), care e atat de bun cu clatite:), jeleu, sirop, vin, tinctura au chiar si utilizare in cosmetica, fiind foarte bune regeneratoare si cicatrizante ale pielii.
Macesele au un continut foarte mare de vitamina C, dar acesta se si pierde foarte repede, daca nu sunt pregatite corect in vase nemetalice. Gospodinele care fac gemul de macese, au o adevarata industrie in dotare, tocmai pentru a nu distruge vitamina C.
Se stie ca vitamina C ridica imunitatea organismului, prevenind imbolnavirile, dar trateaza si diverse boli mai mult sau mai putin cronice. In macese mai gasim pe langa vitamina C si complexul B: B1, B2, B3 care preintampina afectiunile cardiace, ateroscleroza, hipertensiunea, varicele, echilibreaza colesterolul. In bolile de inima se recomanda pulberea de macese -se gaseste la magazinele naturiste- fara samburi care sunt toxici.
Ceaiul de macese baut in permanenta, curata articulatiile si s-a descoperit recent, ca macesele contin o substanta care contribuie la producerea cartilagiului dintre oase, atat de necesar unei bune deplasari. Un amestec de pulbere de macese cu miere, adica 3 lingurite de pulbere si 1 lingura de miere, luata dimineata pe stomacul gol, timp de 3-5 zile indeparteaza viermii intestinali, asta daca nu se accepta usturoiul.
Ceaiul de macese este bun, dar prin fierbere se distrug multe din efectele terapeutice ale maceselor, motiv pentru care este de preferat a se consuma sub forma de infuzie. O cura de 45 de zile cu infuzie de macese face minuni in prevenirea alergiilor.
Tot infuzia de macese timp de 30 zile, elimina efectele reumatismului la schimbarile de vreme. O cana de infuzie de macese bauta dimineata inainte de masa, tine departe constipatia si efectele ei.
Siropul de macese elimina anemia, administrat o perioada de 60 zile, cate 2-3 lingurite pe zi. Febra, gripa, guturaiul au un timp mai scurt de actiune asupra noastra daca bem acest ceai-infuzie de macese. O cura de 45 de zile, cate 2 l/zi de infuzie de macese, amestecata cu pulbere mareste tonusul muscular si cu exercitii fizice se poate scapa mai usor de kilogramele adunate in plus.
Substantele antioxidante din macese impiedica formarea plagilor pe articulatii. Infuzia se face din pulbere de macese pusa intr-un litru de apa si lasata 10 ore si din macese uscate puse la fiert in alt litru de apa. Racita, se amesteca a doua zi cu cealalta infuzie cu pulbere, din care se va consuma .
Avand aceste multe beneficii, nu ar fi pacat sa nu le avem la indemana? O excursie de doua, trei ore in jurul orasului, unde locuiesti sau o vizita in piata, iti pot aduce in casa, aceste minunate comori ale naturii.
Cu sanatate pentru tine
Mioara Hususan
Leave A Reply (9 comments so far)
Mihaela V
10 ani ago
Multumesc pentru informatii. Foarte interesante articolele.
Monica
11 ani ago
Buna ziua,
Sunt foarte bune articolele, va rog dk stiti o reteta pentru osteoporoza.
multumesc.
panorica
11 ani ago
Multumim din inima ptr.rabdarea si dragostea cu care ne amintiti si ne sfatuiti de toate minunile naturii.Sanatate multa va doresc din inima draga DOAMNA.Adevarat ca sunt multe minuni de tratamente in natura noastra.nu am cuvinte de cate lucruri minunate am ocazia sa citesc.numai bine si multumesc din suflet ptr.tot ce ne dati sa citim,sa cunoastem,ptr.binele si sanatatea noastra.
Rodica Lupsea
11 ani ago
Este al 2 lea an de cand fac sirop de porumbele.Este preferatul nepotilor mei.
Noutatile prezentate sunt de un real folos.
Multumesc frumos.
Sergiu
11 ani ago
De anul trecut m-am „bagat” tare la porumbele…sunt o minunatie a naturii!!!!In fiecare dimineata papam 10-15 porumbele…si m-am simtit fff bine dupa…acum sunt la suc de morcovi+ 1 mar+1 rosie…la fel e fff bun!
mariana
12 ani ago
sunt de acord cu toate aceste sfaturi f interesante ,ma bucur ca intalnesc aici atat de multe raspunsuri …dar as avea o intrebare ……dupa ce sunt culese aceste plante indiferent[ tei ,musetel,soc sau macese]se spala dragilor aceste plante sau nu inainte de uscare?oare la plafar unde se produc aceste pliculete ambalate la cuti,i asta fac spala plantele medicinale?va mai dezvalui din opiniile altor prietene ,colege de serviciu dupa e primesc un raspuns …binenteles daca este cineva in masura sa mi-l dea!cu respect Mariana
Mioara si Doru
12 ani ago
Depinde de unde sunt culese toate acese plante.Una e sa culegi flori de tei de pe o margine de sosea unde trec zeci de masini iar tot praful se ridica si alta e sa le culegi undeva intr-o poienita unde sunt cateva animalute care pasc.Inclisiv florile de salcam , inainte de a fi uscate se trec printr-un jet de apa ptr a iesi toate insectele.Si mai este ceva , un blog unde lasati un comentariu si nu primiti un raspuns in maxim 48 ore … acel blog va cadea in curand atat in dizgratia d-voastra cat si a altora.
Stoica Maria
12 ani ago
Multumesc pentru aceste informatii foarte utile pentru mine! Multa sanatate si numai bine!
cos
12 ani ago
interesant si de folos