. Controlul durerii fizice. « Remedii Naturale
Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, first array member is not a valid class name or object in /home4/libraline/remediesnaturist.com/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Controlul durerii fizice.

Din timp…in timp

Durerea a existat, exista si va exista atata timp cat vor exista oameni pe acest pamant. Durerea in sine este greu tratabila pentru ca fiecare reactionam diferit la aparitia ei. La modul general, intensitatea si modul de suportare a durerii depind de felul fiecaruia de a fi si de stoicismul cu care suportam aceasta durere.

Durerea este modul in care corpul semnalizeaza ca ceva nu merge bine. Nu neaparat o stare de pericol imediat, ci faptul ca s-a intrerupt functionarea normala. Binenteles, durerea este direct proportionala cu varsta, de la o senzatie ascutita pe care nu o iei in seama, pina la  migrena, de la o durere usturatoare provocata de o arsura, pina la suferinta provocata de o entorsa sau fractura. Oricare ar fi cauza durerii, ea cere sa fie calmata, stapanita si controlata.

In momentul in care lucram, in momentul in care desfasuram o activitate fizica, mintea este mult mai preocupata sa canalizeze toate resursele spre acea activitate, lasand undeva in spate semnalele emise de organism. Asa se explica de ce toti sportivii vor sa se mentina in forma si dupa ce nu mai desfasoara activitate sportiva de performanta, pentru ca un muschi lucrat este net superior si ca sensibilitate si ca rezistenta, fata de un muschi  moale sau pleostit. Vis-a-vis de durere, problema se pune diferit, adica regula este general valabila, o rana odihnita, un os asezat la locul lui, nu va mai provoca atata durere ca atunci cand se forteaza.

Ce este de facut?

Cele mai bune remedii in caz de raniri usoare nu necesita sa ai facultatea de medicina, ci sa stii ce ai de facut. Te-ai lovit, ti-ai dat cu ciocanul peste degete, te-ai impiedicat si te-ai lovit la mana, picior- aplica comprese reci, pungile cu gheata tinute 30 minute pe locul cu pricina fac adevarate minuni. In cazul unei intinderi musculare, a unei entorse, la glezna, genunchi sau oricare alta articulatie, daca apare durerea la simpla suportare a greutatii personale, nu forta. Lasa partea ranita sa se odihneasca. Nu te ambitiona sa termini lucrul inceput, pentru ca nu va mai iesi nimic bun, din contra suferinta va fi mult mai acuta.

Rabdare si nervi …calmi?

Orice articulatie lovita, in mod normal se umfla, va merge spre bine daca i se da un sprijin. O banda adeziva, un pansament elastic. un bandaj umed. O glezna, un picior, o mana de pe care se ia un ghips, sunt umflate pentru ca sangele nu a circulat normal in acel loc. Vor reveni la normal daca le ajuti. Cu odihna, cu masaje, cu creme indicate de medic,  cu ceaiuri sau medicamente (dupa preferinta), care sa puna in miscare circulatia sangelui, dar mai ales cu multa rabdare.

In iarna lui 2008 omul de langa mine, sotul meu, a calcat stramb intr-un sfarsit de iarna, cazand si-a luxat piciorul drept. Undeva intre glezna si laba piciorului. S-a deplasat la spital, i-a fost pus piciorul in ghips. A venit ghipsat acasa si trebuia sa stea 30 de zile asa fara sa faca miscare si sa calce pe el, dar dupa 12- 14 zile, datorita jenei provocate si-a taiat ghipsul singur. In primele 4-5 zile a fost ok, dar apoi durerea a devenit insuportabila si a inceput sa se umfle si sa i se inegreasca degetele. Cu zile de chin, in care am vazut lacrimi adunate in barba, a ajuns din nou la ortopedie.

Acolo a fost certat de medic, de asistente, coleric fiind s-a enervat si a iesit din cabinet. Nu a venit nimeni dupa el si pe buna dreptate. Odata iesit pe usa cabinetului s-a considerat- „caz rezolvat- om multumit.” Am mers impreuna la alt spital, i s-a pus din nou ghipsul si i s-a dat un tratament pentru circulatia sangelui. Ne-am intors… el cu carje, eu pe langa. E extraordinar de greu sa tii ditamai zdrahonul, 100kg avea pe atunci, sa-l tii in pat, sa-l vezi deplasandu-se pe fund sau pe genunchi. Nu mai vorbim ca era inceput de primavara, e curte, e gradina, erau pasari, deci multa munca fizica. Pe langa durerea care nu incetase, au aparut si mustrarile de constiinta, de inactivite. A trecut perioada de ghips, convalescenta dupa ghips a fost si mai cumplita.

Incapatanarea, nervii, durerea si deplasatul prin curte devenisera cucerirea Everestului, a existat chiar un gand „decat atata durere, mai bine jos cu el” si totul datorita lipsei de informatie si mentalitatii de „las ca stiu eu mai bine, doar n-o sa stau o luna cu asta pe picior si sa mai fac si injectii”. Rezultatul acelei perioade, nerespectarea tratamentului dat de medic, de odihna si toate la un loc, au dus la un om care si in ziua de azi suporta greseala de atunci, deoarece nu s-a vindecat corect. A fost momentul crucial in care atitudinea lui personala s-a schimbat la 180 grade. Astfel de persoane exista in fiecare zi si fara suparare, peste tot. O paranteza destul de mare, dar am vrut doar sa subliniez ca fara rabdare, fara o actiune consecventa in aceeasi directie, lucrurile nu o vor lua pe un fagas normal in nici o directie a vietii.

Oare de ce?

Durerea de cap este, probabil, cea mai frecventa durere intalnita la omul modern. Toata lumea fuge la antinevralgic, aspirina, algocalmin sau alte medicamente. Din fericire insa, durerile de cap nu semnifica aparitia unei mari catastrofe ce urmeaza sa se intample. Acum depinde, daca durerea de cap apare in strafundul capului sau daca te trezesti cu ea din senin si e urmata de stari de voma sau de dificultati de vedere, exista chiar si o vorba „vad negru in fata ochilor”- atunci masurile se impun in mod diferit.

De cele mai multe ori durerea de cap este provocata de tensiune, terminatiile nervoase ale corpului se afla in imediata apropiere a pielii. In general, durerea incepe de la baza gatului si poate urca in sus la tample sau frunte. Durerea provocata de tensiune este cauzata de vasele de sange care sunt dilatate si au nevoie sa se contracteze sau invers. Cu comprese alternante calde- reci pe locul unde apare durerea, cu un ulei volatil care sa relaxeze, la un moment dat aceasta durere poate fi controlata.

Nervii sunt cauza a peste 60% din durerile acute de cap. Suntem in situatia in care nervii sunt tesuturile cele mai vulnerabile ale corpului nostru. Rupe obisnuinta, autoanalizeaza- te, cauta adevarata problema. De cele mai multe ori ceea ce este evident, ne scapa…..

Cu sanatate pentru tine
 CherryLady pe Facebook

Mioara  Hususan

Related Images:

Comments

comments

Tags: , , , , , ,

Leave A Reply (2 comments so far)


  1. gheorghe ion
    12 ani ago

    Buna ziua,foarte bun materialul si blogul,felicitari ,noi suntem in Sibiu,str.Theodor Mihaly, nr.3 ,Valea Aurie pina dupa pasti cand ne vom muta la piata Rahova poate treceti prin Sibiu si mai schimbam impresii. O zi deosebita.


    • Mioara si Doru
      12 ani ago

      Multumim pentru apreciere.Mailul nostru este remediesnaturist@gmail .com , unde putem comunica despre acest schimb de informatii.

250x250

Arhive

Articole

Categorii

Ascult Si Citesc

Buton

Bloguri, Bloggeri si Cititori