. De cate ori ai dormit in fan? « Remedii Naturale
Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, first array member is not a valid class name or object in /home4/libraline/remediesnaturist.com/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

De cate ori ai dormit in fan?

7 ani de atunci

Cand locuiam in centrul istoric al Sibiului si caldura cladirilor cobora peste intregul oras, mai ales in lunile toride de vara, cautam impreuna cu familia parcurile si zonele cu verdeata.Sibiu Sibiul mai are astfel de zone, iar aerul din preajma lor era plin de mirosul ierbii proaspat cosite! De cate ori simteam acel iz de iarba verde, de flori care se uscau sub razele soarelui ma gandeam la capitele de fan sau la carutele varfuite cu fan proaspat cosit din satul bunicii.

Am avut ocazia in vacante, in concediu, sa ajut la greblat, la strans in capite, la adus acasa si urcat in hambarul special amenajat pentru asta, un loc la 5 m deasupra pamantului, undeva in sura, caruia bunicii ii spuneau „deasupra ariei”.

In primavara imediat urmatoare momentului in care am ales viata mai departe de oras mi-am realizat si visul de a dormi in fan, de cate ori timpul a permis acest lucru. Stresul cotidian dispare ca prin farmec si  simti cum te incarci cu energia naturii.

Practic, pe acest lucru se bazeaza multe clinici din strainate si, mai nou, si-au facut aparitia si in tara noastra. Jumatate de ora dormita in fan proaspat cosit face mai mult decat o noapte intreaga pe cele mai bune saltele. Poti verifica! Calitatea fanului este data de plantele care-l alcatuiesc: trifoi rosu sau alb, salvie, sanziene, cretisoare, nalba, branca ursului, arnica, coada soricelului, patlagina, cimbrisor, busuioc, menta salbatica si cate mai sunt…

Flori de fan 

flori de fan  O baie uscata in flori de fan, se face simplu prin acoperirea corpului cu fan proaspat, reduce tensiunile musculare, stimuleaza imunitatea generala si desfunda, decongestioneaza caile nazale. Cand aveam nasul infundat, bunica se ducea si lua maruntis din floare de fan si-l punea in apa clocotita, iar noi stateam cu un prosop deasupra aburilor care se degajau. Aceasta infuzie dilata porii si curata tenul, ducand la disparitia cosurilor si a acneei.

Atunci cand eram raciti, obligat fortat, faceam baie cu atat de multe buruieni de-astea libere care pluteau in jurul nostru, pana cand pentru a nu ne mai deranja le punea intr-o fata de perna si le aducea asa in apa.

Ieseam din apa fierti ca racii, urma un pahar de lapte caldut cu galbenus frecat cu miere si somn de voie.  Baile fierbinti cu flori de fan, in saculet de panza sau nu, dupa preferinta, pot vindeca prin calitatile plantelor: cistite, ameliora dureri reumatice, pot trata raceala si gripa.

Doua bai pe saptamana pot regla, in timp, circulatia periferica si pot imbunatati tensiunea musculara. Carceii care se produc in gambe pot fi foarte usor eliminati prin bai repetate in apa fierbinte cu floare de fan.

Bai parfumate

Exista in florile de fan plante care pot trata diverse eczeme sau ciuperci si pot reface tesuturile. Trifoiul rosu vindeca ciuperca care se intaleaza intre degetele de la piciore datorita incaltamintei de plastic, a transpiratiei si prafului. Patlagina este planta care favorizeaza refacerea unui tesut. fan adunat

Cimbrisorul, sanziana sunt antiinflamatoare si cu putere de cicatrizare. Persoanele care au dureri reumatice la maini si picioare datorate schimbarilor de vreme sau din alte motive, pot sa apeleze la bai locale cu flori de fan.

Se incepe cu una- doua bai zilnice de  20-30 minute, timp de o saptamana, dupa care se mai raresc, pana cand durerile dispar. Ori se fierbe separat in 2-3 l apa, 4-5 maini de floare de fan si se rastoarna concetratia in apa in care se face baia locala, ori se pun plantele direct in apa fierbinte. Asemenea bai locale pot fi cat de dese, iar seara inainte de somn sa fie cea mai calda. In scurt timp se va simti o ameliorare, pana la disparitia acestor dureri reumatice.

Baile de sezut cu floare de fan, la inceput caldute si ridicand incet temperatura, pot fi un remediu pentru  hemoroizi durerosi, dar si in cazul bolilor genitale. Durerile menstruale la femei, afectiunile prostatei la barbati au un remediu natural in baile cu flori de fan locale.

Un efect asemanator il au si compresele aplicate calde pe locul dureros, de preferinta seara inainte de culcare. Copiii mici care nu-si pot controla iesirile urinare pe noapte, pot fi ajutati cu bai caldute in care s-a adaugat floare de fan.

Comprese si prisnite

La comprese, se inmoaie o bucata dintr-un cearsaf mai vechi de in sau de canepa in ceai, decoct, macerat sau infuzie din pleava de fan. Ceaiul poate fi rece, si  se poate refolosi a doua zi, prin reincalzire. Iarna, cand e rece, acelasi ceai poate fi folosit si refolosit toata saptamana. Florile de fan sunt bune in tratarea eczemelor, ranilor, furunculelor. Se tamponeaza locul cu infuzie din pleava de fan de mai multe ori pe zi si se lasa sa se usuce.

Pentru reumatisme si dureri articulare de orice fel, se fac comprese, care se aplica pe locul dureros si se lasa peste noapte. Foarte eficienta este si prisnita, un fel de saculet cu fermoar- se pun doi pumni de flori de fan intr-un saculet din bumbac, se opareste pe baie de abur, intr-o sita, se stoarce putin, apoi se aplica pe locul dureros si se lasa sa actioneze peste noapte. Are efect mult mai bun, pentru ca ramane tot timpul umeda si transfera lent organismului substantele active din plante.

Pentru trecerea durerilor de cap se pot folosi comprese aplicate peste ochi de jur imprejurul capului. Si pentru durerile de gingii sau de dinti, se pun comprese peste barbie, legate deasupra capului. De asemenea, compresele cu flori de fan sunt foarte bune pentru copiii sensibili, cu imunitate scazuta, care racesc usor. Se leaga in jurul gatului seara si se lasa pana dimineata. Tratamentul pentru durerile de gat trebuie urmat mai mult de 3-4 zile pana cand dispar durerile de gat si este bine sa se faca si preventiv, in perioada de toamna, inainte de a incepe sezonul racelilor.

Pentru afectiuni respiratorii pulmonare, afectiuni cardiace, dureri de piept, se pun comprese cu ceai din pleava de fan de jur- imprejurul pieptului. Pentru afectiunile digestive, compresele se aplica peste talie. Compresa trebuie sa fie mai lata de 15-20 cm, astfel incat sa cuprinda stomacul, fierea, ficatul, rinichii, splina, pancreasul, practic toate organele importante si se lasa sa-si faca efectul peste noapte. Pentru inlaturarea durerii si a disconfortului se pot face impachetari la cald, in cearsafuri inmuiate in infuzie de flori de fan.

Toate acestea le-am aflat din experienta personala sau povestind cu diverse bunicute, care nu o sa va vina sa credeti, seara, dupa ce-si termina treaba prin gospodarie, isi iau scaunelul si ies la poarta, timp sa fie sa le asculti, ca-ti iau luna de pe cer si ti-o pun in palme. Blande si omenoase, aduc placinte, fug repede si isi umplu sortul cu mere, cu prune…doar sa stai cu ele sa le asculti.

Uneori stau si ma intreb cum au reusit sa razbeasca in lumea asta asa? Cum au crescut cate 5-6 copii? Cum au reusit sa mentina sanatatea lor, a copiilor lor fara medicamente, fara ceea ce gasim acum la fiecare colt de strada! Raspunsul: natura le-a salvat de multe ori. Natura si florile ei care ascund multe, pe care nu le cunoastem…..

Cu sanatate pentru tine

Autor Mioara Hususan

   CherryLady pe Facebook

Related Images:

Comments

comments

Tags: , , , , , ,

Leave A Reply (2 comments so far)


  1. elena
    10 ani ago

    Multumesc pentru acest minunat articol! Adevarat depre tot ce ati scris !


  2. Gabriela
    10 ani ago

    Foarte frumos!

250x250

Arhive

Articole

Categorii

Ascult Si Citesc

Buton

Bloguri, Bloggeri si Cititori