. Glicemia si alimentele care o influenteaza « Remedii Naturale
Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, first array member is not a valid class name or object in /home4/libraline/remediesnaturist.com/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Glicemia si alimentele care o influenteaza

Vizita la medic si informatia

Tocmai ai iesit din cabinetul medical, cu analizele in mana. Ti s-a spus „ai glicemia mare, colesterolul mare, grija mare la trigliceride…!” reteta medicala

Te uiti la hartie si incepi a gandi: oare ce ar trebui sa fac? Sa tin regim? Sa iau pastile? Trebuie sa ajung acasa sa ma documentez temeinic. Cu sanatatea mea nu-i de glumit! Cata dreptate ai! Exista foarte multa informatie in online, dar trebuie aleasa cu grija si citita, pentru ca in multe locuri sunt informatii contradictorii, trebuie sa alegi cu atentie ceea ce vei pune in practica.

Valori medicale

Glicemia este influentata de cantitatea de glucoza care se afla in sange. Glucoza este energia care ne vine din consumul de alimente care contin zahar sau amidon. Sunt si beneficii, dar sunt si daune. Aceasta glucoza poate sa creasca sau sa scada si automat influenteaza valoarea glicemiei. Alimentatia influenteaza direct cresterea sau scaderea valorilor glicemiei. Este factorul principal de care trebuie sa tii cont.

Valorile normale ale glicemiei stabilite de organizatiile medicale in drept sa faca acest lucru sunt: intre 73- 110 mg, peste 125 si sub 70 sunt considerate anormale. Valoarea glicemiei se stabileste dimineata la prima ora pe stomacul gol. O glicemie cu valori intre 111- 125 arata un diabet latent, iar peste 125 deja se poate discuta chiar de diabet.

Recunosc, subiectul este un teren minat care isca polemici atat intre medici cat si intre nutritionisti. Imi asum ceea ce vei citi, cum dealtfel imi asum fiecare rand citit de tine pe acest blog. Fiecare aliment consumat are o anumita consistenta si, stim cu totii, ca acel indice glicemic este diferit la  fiecare persoana in parte. Si asocierile sunt la fel de importante. Mierea, fulgii de porumb, painea alba sau integrala, cartofii in orice forma, biscuitii, bananele, orezul, morcovii au un indice glicemic mare, trecut de valoarea 70 si atunci cand sunt probleme e de preferat sa eviti aceste alimente. Alimentele sunt impartite in trei categorii:

  • Cu indice glicemic sub valoarea de 55, adica scazut
  • Cu indice glicemic intre valorile de 56-69, adica mediu
  • Cu indice glicemic peste valoarea de 70, adica mare.

Alimente care influenteaza glicemia

glicemie   Cartofii copti goi fara niciun adaos au un indice glicemic de 85. Amidonul din cartofi si din orez ridica  indicele glicemic mai mult decat o bomboana pentru ca nu mancam nici cartofi si nici orez doar cat o  bomboana. Painea, in general, fie ea alba sau integrala se situeaza undeva in jurul valorii de 70- 75,  chiar si unele cereale imbunatatite au acest indice trecut de 75, napolitanele, turta dulce, dulciurile in  general, cele care sunt fabricate pentru vanzare depasesc valoarea lui 75.

Spaghetele si macaroanele se incadreaza undeva la 60, fiind alimente cu indice glicemic relativ scazut,  fiind satioase reduc pofta de mancare. Majoritatea legumelor au acest indice scazut, intre 18-48   Combinand, de exemplu, varza si orez se obtine un aliment cu indice glicemic normal. Legumele de salata: rosii, ceapa, castraveti, broccoli, salata verde, telina, varza sunt alimente care nu au impact asupra glicemiei. In aceste salate daca se foloseste jumatate de lamaie sau 2 linguri de otet de mere valoarea glicemiei se mentine mica.

Un mar insa nu depaseste valoarea lui 38. Bananele, fiind mai dulci, urca pina la 55. A nu se confunda indicele glicemic cu glucidele pe care le contin  alimentele. Carnea in schimb nu creste glicemia, dar grasimea aferenta carnii este un factor care influenteaza rezistenta la insulina.

Factori cu greutate

Binenteles, nu doar alimentele influenteaza glicemia, varsta este unul din factorii importanti. La fiecare 10 ani care se adauga varstei de 40 ani se mai adauga 10 mg/100 ml la valoarea normala a glicemiei. Supararea, efortul, boala, fumatul, obezitatea toate si fiecare in parte influenteaza cresterea glicemiei. Consumul permanent de apa poate influenta de asemenea valoarea glicemiei. Se stie de cand lumea, apa spala atat in interior cat si in exterior. Cantitatea de apa este direct proportionala cu necesarul organismnului. Exista chiar o scara graduala de necesar de apa, in functie de  culoarea urinei. Poate porni de la un portocaliu inchis urcand in sus pina la lamai deschis. Consumul de apa este direct proportional cu nivelul de deshidratare al organismului. Poti verifica singur acest aspect.urina

Remedii naturale

Ceaiurile din diverse plante pot influenta spre bine, spre valori normale glicemia. Amintesc aici si e bine de stiut:

  • ceaiul de urzici este un bun detoxifiant, depurativ si nu in ultimul rand curata sangele de depunerile de grasimi, scade colesterolul si tensiunea arteriala, iar o cana de ceai bauta dimineata scade nivelul de zahar din sange, automat influentand glicemia
  • ceaiul verde previne bolile cardiovasculare si regleaza glicemia
  • ceaiul de ginseng aduce energie, revitalizarea organismului, scade tensiunea arteriala si tine sub control glicemiaginseng
  • radacina de brusture, de cicoare si frunza de anghinare, fierte la un loc si cu un consum de o cana zilnic mentine glicemia la nivel normal.
  • salata din frunze proaspete de papadie are acelasi efect fata de valorile glicemie, dar de preferat a se consuma doar primavara cand frunzele sunt proaspete.
  • ceaiul de salvie regleaza nivelul zaharului din sange aducand glicemia la nivelul dorit.
  • ceaiul de scortisoara previne diabetul de tip 2 si reduce glicemia

Dudele albe sunt fructe care coboara si regleaza glicemia la valori normale.

 

O alimentatie atent selectionata poate avea ca efect pe termen lung un control permanent al greutatii, o crestere a imunitatii organismului, rezistenta la multe boli, reducerea riscului aparitiei de diabet zaharat, pastrarea in valori normale a colesterolului, a glicemiei si, in final, o sanatate foarte buna si o viata lunga.

Cu sanatate  pentru tine

 CherryLady pe Facebook

Mioara  Hususan

Related Images:

Comments

comments

Tags: , , , ,

Leave A Reply (3 comments so far)


  1. weber
    10 ani ago

    SUPER!


  2. Nicu
    11 ani ago

    Foarte interesante sunt articolele!.


  3. Voinea Traian
    11 ani ago

    Extrem de utile informatiile. Multumesc din suflet autorului

250x250

Arhive

Articole

Categorii

Ascult Si Citesc

Buton

Bloguri, Bloggeri si Cititori