Vine toamna!
Sfirsitul lunii august aduce in viata noastra inceputul toamnei. Toamna care este plina de culoare, de gust, de miros imbietor de legume si de peisaje care iti incanta sufletul in momentul cand ai timp sa le privesti. Galben, rosu, verde, aramiu, toate devin una, se mesteca si se amesteca formand un anotimp care-ti umple camara si pivnita. Gogonele, varza, castraveti, ardei, conopida se inghesuie in borcane si fac mandra orice gospodina.
De fiecare data cand mergem la parinti, la prieteni, la bunici, cei care mai sunt si ii mai au, intram in casa, dar mergem si in pivnita. Pentru mine personal, e un sentiment minunat! Sa vezi si sa simti bucuria omului harnic, mandru de munca lui. Sa-i admiri randuiala, sa ceri un sfat sau o povata si sa vii acasa la tine sa incerci sa aplici lucrurile bune care le-ai vazut! Faci asa?
Daca treci nepasator peste toate astea, atunci randurile care urmeaza o sa le parcurgi repede sau deloc, dar daca esti felul de om dornic de a aduce in viata lui binele, vei ramane si vei citi, pentru ca stii ca vei gasi informatii pe care, poate, nu le cunosti.
Toate aceste bunatati si legume puse pe iarna, pentru a putea fi consumate in forma si gustul lor natural au nevoie de hrean. Aceasta radacina alba, greu de scos din pamant sau cumparata pe banuti putini de pe piata romaneasca- asta, pentru ca niciodata munca in agricultura nu a fost apreciata in Romania, dar foarte scumpa in afara tarii, ofera acestor legume taria, nelasindu-le sa se faca „fleasca”.
Muraturi si hrean
Din vremuri stravechi dacii si romanii denumeau hreanul usturonila sau plosca ciobanului sau patrunjel de camp. Radacinile hreanului sunt foarte bogate in vitamina C si B, dar si in minerale fier, potasiu,calciu, magneziu. Ca orice aliment iute, piscacios, cu o picanterie specifica doar pentru el, aduce pofta de mancare, imbunatateste digestia, dar in acelasi timp alunga gripa si raceala.
Personal, folosesc la castravetii pe care-i pun pe iarna, atat radacina, cat si nervura sau intreaga frunza, fara sa-mi fie frica ca se vor strica sau ca se vor inmuia! Poti incerca si tu acest lucru! Frunza de hrean cu forma ei alungita, legata pe frunte alunga durerea de cap!
Datorita iutelii sale, hreanul este folosit si ca medicament. Este un foarte bun afrodisiac, continand cateva substante care echilibreaza hormonii. Ca si usturoiul, este un foarte bun antibiotic tratand infectiile respiratorii. Daca esti infundat la nas, nu poti respira, ia o radacina de hrean proaspata si rade-o pe razatoarea mica.
Inspira acel miros care se degaja, folosind ulterior acel hrean ras, in alimentatia ta oparindu-l si dandu-i gust cu miere si otet. Repeta aceasta operatie de doua, trei ori si vei respira normal! Actionind ca un stimulent, este foarte recomandat si la tratarea sinuzitei, aplicat asa ras pe un tifon asezat pe frunte, iar ca sa nu se irite pielea, o masezi cu crema de galbenele dupa ce indepartezi cataplasma cu hrean. O sa te miri ce poate iesi in batista ta cu acest remediu natural, folosit asa cum trebuie.
Medicament si afrodisiac!
Tot ras, hreanul ajuta si la curatarea glandei oculare. Pe langa caile respiratorii, in cele zece minute in care inspiri aerul iti vei curata si glandele oculare. Un pic mai tare ca ceapa va face lacrimarea inevitabila, dar binevenita! Hreanul este un inamic natural al conjunctivitei.
Acest hrean ras, in combinatie cu miere, luat dimineata inainte de masa, este foarte bun pentru tusa, reumatism, regleaza hipertensiunea arteriala, imbunatateste circulatia periferica, dilata vasele de sange imbunatatind circulatia sangelui. O luna de zile, zilnic, cu acest remediu natural si nu vei mai avea miini si picioare inghetate atunci cand te asezi in pat seara!
Stimuleaza in general imunitatea organismului!
Pentru reumatism si guta se poate consuma, intr-o cana de lapte cald, 2 lingurite de hrean ras, timp de 3 saptamani de doua ori/zi, eliminand din durere. Ras, se poate mesteca, mareste circulatia sangvina la nivelul gingiei, contracarand paradontoza. Pentru a elimina stomatita, se pun intr-un pahar cu apa 2 lingurite de hrean ras, se agita si se face gargara.
Pentru bronsita si toate bolile respiratorii poti face un sirop din hrean ras, amestecat cu miere, lasat la macerat 10-12 ore. Siropul care rezulta se bea asa crud, 1lingurita/zi sau diluat cu apa pusa la fiert peste amestecul macerat 2-3 lingurite /zi. Foarte bun ca si sirop in cazul anemiei la copii sau consumat in salata de sfecla.
Avand efecte diuretice, este unul din alimentele recomandate in curele de slabire. Consumat simplu, doar ras si oparit sau crud amestecat intr-o salata de sfecla, adaugat la o maioneza usoara de lapte, face deliciul fiecarei mese. Intrebuintarile sale sunt multe, dar de obicei sunt trecute cu vederea. Cataplasma, sirop sau tinctura sunt solutii la indemana ta pentru a remedia o boala. Un site de medicina prezinta efectele hreanului in aceste boli, in acest mod:
„Indicatii – uz intern pentru hrean:
- bolilor reumatice
- tratarea cailor respiratorii superioare
- guturai, gripa, raceala, tuse
- bronsita, tuberculoza pulmonara
- digestie lenta
- gastrita hipoacida; gastrita hiperacida
- reumatism, guta, stomatita
- anemie, sinuzita, rinita, paradontoza „
La toate aceste beneficii pe care le are hreanul, nu ar fi pacat sa trecem pe langa el fara sa-l luam in seama? Iti plac castravetii murati? Pocnesc intre dinti in martie? Moarea de pe varza … cand cureti butoiul, iti scoate vecinii afara? Foloseste hrean! Mult hrean.
Cu sanatate pentru tine
Related Images:
Comments
Tags: hrean, legume, muraturi, remedii naturale
Leave A Reply (1 comment so far)
lose facial fat
11 ani ago
Thank you for the auspicious writeup. It if truth be told was a entertainment account it.
Glance advanced to far brought agreeable from you!
By the way, how could we keep up a correspondence?