
Livezile noastre pe marginea soselelor!
Pe drumul national DN1 dinspre Sibiu spre Medias, exista aproape la fiecare kilometru parcurs, un om care sta intr-o remorca cat este ziua de lunga sa vanda saci cu mere. De 8, 10 sau 15 kg, mere galbene- golden, rosii- ionathan, buza de iepure, toate te imbie sa le cumperi. Zilnic fac acest drum si zilnic am acelasi gand de fiecare data: „ce pacat ca nu sunt cunoscute beneficiile merelor” sau nu sunt cunoscute indeajuns.
Azi am si facut un mic sondaj printre colegii de servici. Ce stii despre mar? Ca sunt bune, curata dintii, te tin departe de cardiolog si…. cam atat. Putem face, daca vrei, o proba. Opreste-te din citit si raspunde la aceasta intrebare. Ce stii despre mere? Ce beneficii au merele asupra organismului tau?
Ai trisat? Ar trebui sa ai o lista cu cel putin zece puncte. Nu-ti pun rabdarea la incercare, pentru ca risc sa pleci inainte de a citi, iar scopul meu nu este acesta, ba chiar din contra.
95 calorii si vitamine…multe
Merele nu inlocuiesc peria de dinti, dar datorita continutului mare de saliva care se formeaza atunci cand mananci un mar, poti sa-ti cureti dantura si sa-ti improspatezi respiratia alungand mirosul de ceapa sau usturoi in caz de forta majora. Muschii faciali, in momentul in care se maninca un fruct sau o leguma cruda, intra in cel mai bun program de sport. Continutul foarte mare de vitamine A, B, C, carbohidrati sanatosi, minerale (calciu, fosfor, magneziu, potasiu) si doar 95 calorii, fac din mar fructul ideal pentru indepartarea senzatiei de foame, asigurand satietatea necesara pina la ora mesei.
Marul are o cantitate de 4 gr de fibre, din 25-40 cate ar trebui sa consume omul, fibre care te ajuta la arderea caloriilor. Pectina din fibrele marului scade colesterolul. Daca cantitatea de fibra zilnica corespunde valorilor normale, nu ai probleme nici cu constipatia, nici cu ateroamele de pe artere, nici cu colesterolul, chiar si diabetul poate fi controlat.
Ca toate fructele si legumele, merele contin si ele antioxidanti destul de valorosi daca se ia in considerare ca 4 mere, cel putin, mancate in fiecare saptamana, elimina riscul de a naste un copil astmatic. Tot antioxidantii din mere- responsabili de culoarea marului in functie de soi- scad la jumatate riscul de a face diabet.
Vitamina C, vitamina tineretii, cum ii mai spun cadrele medicale, se gaseste in mar, nerivalizand cu citricele (unde e 40mg/100gr) sau catina unde vitamina C ajunge la 2400mg/100gr), intr-un mar se afla 8 mg vitamina c, cantitate care asigura aproximativ 15% din necesarul zilnic de vitamina c al organismului.
Se stie ca vitamina C tine imunitatea corpului sus, fara sa lase virusii si bacteriile sa atace. Un om cu o imunitate buna, daca analizezi, vei constata ca are o alimentatie sanatoasa, un program constant de odihna si o activitate fizica regulata.
S-a descoperit in urma cu 10 ani, ca merele sunt fructe care intregesc lantul trofic al naturii in lupta cu celulele canceroase care exista in fiecare om! Consumatorii de mere, cei care devoreaza 10-15 kg pe luna au sanse foarte mici de a dezvolta cancerul pulmonar.
Merele alaturi de nuci imbunatatesc capacitatea de memorare. Mi-aduc aminte aici cum mancam cand eram copil, un coltuc de paine calda, nuci intr-o mana si in cealalta 2 mere si alergam cat era ziua de lunga!
Energie si satietate, nivel de memorare mare, iar nota 8 la bacalaureat era mai muncita decat in zilele actuale, dar aste se intampla acum 20 ani:)
Revenind la mere, un mar mancat dimineata inainte de micul dejun, 7 zile din 7, iti asigura locul in fotoliul tau de acasa, nu in patul de la cardiologie. Fiind un pic acide, pe stomacul gol pot provoca o usoara agitatie stomacala, dar ideale intre mese. Decat o punga de chipsuri sau un pachet de biscuiti extra albi si extra dulci, mai bine ia un mar! Beneficiile vor fi de 10 ori mai bune. Consumate dupa masa, merele pot face si rau, fermentand au sa-ti dea senzatia de balonare si vei fugi dupa colebil sau triferment.
Sub forma de cura, merele pot asigura o detoxifiere naturala a intregului aparat digestiv, ajutand in acest fel la eliminarea kilogramelor. Daca ai obiceiul sa le cureti de coaja si sa maninci restul marului, schimba-l. Schimba acest obicei! Arunca marul si mananca ce ai curatat. Vitaminele acolo fac adunare generala.
Forme de consum!
Sub forma de compot, jeleu, gem sau pur si simplu copt, isi pierd din actiunea lor terapeutica, devenind practic un fruct cu 50% din proprietatile sale. Chiar si sucul de mere isi pierde din calitati, tocmai datorita vitaminelor care se afla in coaja. Foarte cunoscut si consumat de cei care stiu aceste lucruri este otetul de mere.
Otetul de mere este indicat celor care sufera de reumatism. Facut in casa din mere si miere si baut cite o lingura de trei ori pe zi timp de 90 zile are efect asupra cartilagiilor dintre oase si asupra articulatiilor. Baut intr-un pahar cu apa, dimineata pe stomacul gol, doua lingurite de otet de mere stimuleaza pierderea in greutate si elimina constipatia.
Tot doua lingurite de otet de mere, diluate intr-un pahar de apa, baute inaintea mesei principale, reduc colesterolul crescut si regleaza tensiunea arteriala, combat balonarea si vor face o digestie mult mai usoara. Se stie ca otetul in combinatie cu apa, frectionat la incheieturile mainilor si picioarelor indeparteaza febra.
Acest lucru este valabil si la otetul de mere. Guta, boala oamenilor care nu vad viata in roz daca nu au carne in fiecare mancare se poate remedia simtitor cu ajutorul unei linguri cu otet de mere, luata de 4 ori pe zi. Ateroscleroza, boala care ingusteaza vasele de singe prin depuneri de-a lungul timpului isi reduce din consecinte consumand otet de mere.
Salatele asezonate cu otet de mere si ulei de masline sunt mult mai sanatoase, exista si otet de mere balsamic, cu diverse arome si mirodenii, gen busuioc, scortisoara.
Merele, in toata splendoarea lor, rosii, galbene, verzi, visinii, sunt fructele cele mai usoare si cele mai la indemana pe aceste plaiuri. Nu mai sunt asa multe livezi ca mai demult, dar mai sunt totusi.
Le pastram vii daca si cumparam aceste mere, nu numai pe cele aduse din Uniunea Europeana, care sticlesc de cata „sanatate ” si lipsa de gust este in ele. Viata, in locul unde sunt …la tara, este plina de beneficii. Prin aceste randuri te fac partas, la pocnetul acela sanatos pe care-l auzi cand musti dintr-un mar! Il simti?
Sunt toate aceste lucruri in raspunsul dat de tine la intrebarea mea?
Cu sanatate pentru tine,
Mioara Hususan
Related Images:
Comments
Tags: alimentatie naturala, mere, sanatate, viata sanatoasa
Leave A Reply (No comments so far)
No comments yet