Disparitia si boala
De cele mai multe ori atunci cand cineva drag dispare dintre noi, ne gandim cat de minunat a fost acel om, prima reactie este:”oare a fost bolnav? nu parea!”
Gandurile circula prin capul nostru, oprindu-ne asupra fiecaruia cu atentie, analizand printr-un filtru personal disparitia persoanei dragi. Departe de mine gandul de a intrista, dar atunci cand disparitia este datorata unui motiv grav de sanatate, pentru o perioada mica de timp se simt si se vad oarecare transformari in modul de abordare al sanatatii.
Ce vreau eu sa subliniez? aceasta preocupare ar trebui sa fie permanenta. Atunci cand pui in cos la cumparaturi baxul de coca-cola sau alte tipuri de bauturi carbogazoase ori nu, facute din prafuri sau cand carnea nu-ti lipseste de pe masa, chiar si atunci cand calci pragul unui fast-food (indiferent ce nume pompos are) cu doi sau trei copii de manuta.
Preocuparea asupra propriei sanatati trebuie sa fie si cand ai solnita cu sare pe masa si cand iti indulcesti cafeaua, chiar si atunci cand inainte de masa bei un pahar cu apa. Absolut orice actiune poate fi o preocupare a modului in care ai grija de sanatatea ta.
Preocupari aferente varstei
Traiesc si imi desfasor activitatea intr-un loc unde majoritare sunt femeile intre 20 si 50 de ani. E atat de diversificata preocuparea fiecareia incat de multe ori stau, privesc si ascult. Cele tinere sunt interesate de frumusetea exterioara. La cele trecute de 25 ani, deja se simte preocuparea pentru casatorie, pentru organizarea unui rost. Iar dincolo de varsta de 30 de ani sunt familistele, cu copii, cu gradinite, scoli, lectii si grijile vietii zilnice.
Dar mai exista o categorie de femei. Femeile mature care au depasit 35 ani si se apropie sau au trecut de pragul de 40 ani. Aici, in functie de perceptie si de gradul de dezvoltare educativa, starea de sanatate a familiei este importanta pe termen lung. Intr-un mod sau altul, incep sa se vada si sa se simta anii care albesc parul la tample, care innegresc ochii in cearcane; durerile de gat, de spate, de picioare isi fac aparitia. Incep sa circule tot felul de retete de slabit sau tot felul de sfaturi pe care le-a practicat una ori alta dintre ele. Fiecare dintre noi este un unicat si nu tot ceea ce are efect la tine, poate avea efect si la mine.
Exista insa durerea si starea de disconfort la care fiecare cauta un remediu. Odata cu inaintarea in varsta in jurul varstei de 35- 38 ani incepe procesul de remodelare a oaselor care in termeni medicali este denumit osteoporoza. Stim fiecare ca imbatranind ne micsoram.
Masa osoasa va pierde din consistenta, invizibil si consecvent, motiv pentru care orice cadere, orice alunecare poate avea urmari grave tocmai datorita nivelului de degradare al oaselor.
Vitamina D,calciu,magneziu
Vitamina D este prima vitamina care se da direct din maternitate mamelor care au nascut pentru pruncutii lor, este vitamina necesara intaririi oaselor. Mamele o dau sub forma de picaturi zilnic, timp de doi ani cat se sta acasa, ulterior organismul isi ia aceasta vitamina din alimentatie. Alaturi de calciu si magneziu, vitamina D este mai mult decat necesara la fiecare varsta, dar mai ales dupa pragul celor 40 ani. Femeile sunt mult mai predispuse sa fie atinse de aceasta boala- osteoporoza. Poate si din cauza pierderilor de vitamine in cadrul ciclului menstrual. Prin activitate fizica zilnica, prin consum de alimente bogate in fibre si minerale, printr-un aport suplimentar de calciu si vitamina D aceste simptome dureroase pot fi indulcite si tinute la distanta.
Dupa 40 ani, in momentul in care intervine si menopauza, o femeie are nevoie de 1200 mg calciu zilnic. Iaurt, lapte, branzeturi, salata, spanac, sardele si cereale sunt alimentele care pot asigura un necesar minim de calciu. Vitamina D ajuta ca acest calciu sa se absoarba in organism si o gasesti in peste: ton, cod, somon, galbenus de ou, iaurt. Orzul si hameiul sunt cerealele care contin siliciu foarte mult, iar siliciul impiedica aparitia timpurie a osteoporozei. In acest context, berea pastreaza acel siliciu nealterat, iar consumul unui pahar de bere zilnic asigura cantitatea necesara de siliciu.
Mereu in acest blog am subliniat ideea ca e mult mai usor sa previi, decat sa tratezi. Femeile, in marea lor majoritate, sunt predispuse mai des la fracturi si luxatii, acestea fiind un efect al osteoporozei. La barbati raportul este cam 1 la 5, dar la femei situatia difera serios, 2 din 3 femei fac osteoporoza.
O clipa de neatentie poate avea urmari grave. Prin fumat, nicotina care se absoarbe in corp este un factor care reduce si mai mult aceasta densitate osoasa, in schimb sportul: inot, 30 de minute de exerciti zilnice, alergat in aer liber cresc densitatea osoasa cu 10 pina la 15 procente. Nu e mult, dar sunt procentele care te pot tine sanatos, departe de diverse boli.
Osteoporoza nu doare, asa se spune, dar priveste ce se intampla cu un mar frumos… lasat o perioada de timp in camara sau pe masa. Incet, incet isi pierde stralucirea, se stafideste…, iar daca continui sa-l mai lasi in curand o sa vezi doar un mar zbarcit pe care nu-ti mai vine a-l manca! Gandeste-te ca asa vor fi oasele tale daca nu ai grija zilnic de ele. La magazinele naturiste sunt tot felul de suplimente care iti pot asigura necesarul de calciu si vitamina D. Alege cu atentie in cunostiinta de cauza.
Pe vremea bunicilor era un lucru normal, batran fiind, sa cazi sa-ti rupi o mana, un picior, inca se si glumea pe seama asta zicandu-se „mai stai locului”, dar acum lucrurile s-au schimbat. Alimentatia este baza tuturor relelor care se abat pe capul nostru. Alimentatia zilnica, bazata pe legume si fructe proaspete, ceaiuri din diverse plante, tin departe de tine aceste simptome dureroase.
Indiferent ca ai 20 de ani, 25 de ani, 40 de ani sau mai mult, ai grija de sanatatea ta odata ce ai aceste informatii.
Cu sanatate pentru tine
Mioara Hususan
Related Images:
Comments
Tags: alimentatie sanatoasa, boala oaselor, osteoporoza, remedii naturale, sanatate
Leave A Reply (6 comments so far)
tinca
10 ani ago
Interesant! Mii de multumiri!
constantin
10 ani ago
f.f.f. interesant si sanatos,….
Mariana Neagu
11 ani ago
Multumim pentru sfaturi! Am citit de curand si ca prunele uscate ne ajuta sa stopam „rarefierea”osoasa care insoteste osteoporoza.Va doresc tuturor sanatate si numai bine!
Elena
11 ani ago
Foarte interesante informatii! Multumesc!!!!!!
Stefania
11 ani ago
De mare ajutor astfel de aticole. Nu prea multe femei stiu la ce riscuri sunt predispuse chiar din tinerete. Eu de la 20 de ani am aflat ca densitatea osoasa imi este scazuta, si ca nu am o absorbtie buna de calciu, apoi in sarcina au aparut dureri de oase, care au continuat si nu am facut mare lucru. Intr-un final am inteles ca trebuie sa acord mai mare importanta acestui aspect, ca altfel risc ca mai tarziu, in cazul meu foarte probabil, sa ajung la osteoporoza si fracturi de oase. De 2 ani fac cure periodice cu suplimente de Ca, Mg si vit D, ( eu folosesc varianta aceasta de care sunt foarte mltumita, si deja ma simt mult mai bine, cel putin mi-am controlat durerile de oase.
tudor niculina
11 ani ago
buna ziua am citit articolul dv este foarte nteresant pentru noi femeile la menopauza as vrea sa va intreb am dureri de umeri care se lasa pana la palma si mai am osul calcaiului umflat si am dureri la el ce poate fi va multumesc