Cum miroase la tine?
Cand intri in curte acasa, la parinti, la bunici, la rude, ce te izbeste prima data acum la mijloc de noiembrie? Frumusetea locului, de acord cu tine!:)
Dar daca sunt struguri peste curte? Mirosul acela de struguri neculesi inca, lasati sa cada bruma peste ei, pentru a avea toata dulceata pe care le-o poate da natura, iti atrage atentia? Sus sunt struguri si jos crizanteme.
Asa miroase sfarsitul de toamna cand intri in curte. Acelasi miros il regasim in pivnita cand fierbe vinul! E o adevarata delectare sa simti mirosul acela de tamaioasa, de busuioc amestecat cu racoarea toamnei, cu frunze cazute si rasfirate de vant! In mod sigur savurezi momentul… chiar si numai imaginandu-ti acest lucru!
Unde sunt toate?In struguri!
Struguri! Vitamine! Antioxidanti! Fructoza! Bachus! Inima! Cancer! Intre toate aceste cuvinte simple, de-altfel fara nici o legatura vizibila intre ele, se poate pune un semn de egalitate, insa ca si in matematica, pentru a fi crezut trebuie demonstrat! 200 gr struguri consumate zilnic aduc corpului necesarul de vitamine. O mai mare cantitate poate crea probleme persoanelor care depasesc numarul de kilograme aferente inaltimii fiecaruia, datorita aportului mare de calorii existente in struguri.
Sunt o multime de soiuri de struguri acum pe toate tarabele din piete. De la struguri albi, verzui, galbeni, rosii, visinii pina la negri. Cu cat sunt mai inchisi la culoare cu atat exista mai multi antioxidanti in ei.
Resveratrolul, care se afla in toate fructele si legumele negre, este un cunoscut (sau nu) antioxidant care „mananca” celulele canceroase existente in corp si impiedica aparitia unui „banal” infarct. Tot resveratrolul impiedica si formarea plagilor pe vasele de sange reducand la jumatate posibilitatea de a ajunge la cardiologie, sectia terapie intensiva!
Efect anti-imbatrinire
Vitamina C, care se afla in toate fructele, exista si-n struguri. O cura de struguri de 1 luna de zile face vizibila existenta ei in calitatea pielii si in atenuarea ridurilor. Vitamina C este vitamina care pastreaza tineretea pielii. Strugurii sunt 85% apa avand un rol foarte mare in hidratarea organismului, aceasta apa organica fiind cea mai buna. 2 ciorchini de strugure mancati zilnic pot disloca si elimina eventuale pietre la rinichi. Zaharul continut de struguri numit in termeni medicali fructoza, glucoza se absoarbe lent in sange, neridicand glicemia, dar aduce o sursa de energie organismului.
Sub forma de must sau mancati boaba cu boaba, ajuta la eliminarea cheagurilor de sange care sunt o reala problema la toti bolnavii de inima.
Coaja si samburii strugurilor, de multe ori nu sunt consumate, dar acestea sunt componentele unde se afla vitaminele si antioxidantii. Samburii de struguri inghititi fac o digestie mult mai buna, ca si acel sambure de maslina pe care il inghitim cand ne doare stomacul!
1 pahar de vin=leac
Vestit si din vechime consumat, acel „un pahar de vin” dupa mancare, are rol in fluidizarea si oxigenarea sangelui. Baut cu masura e leac, peste masura deja vorbim de altceva, dar masura si-o da fiecare. Exista centre spa care practica vinoterapia – terapie corporala anticelulitica, iar efectul de coaja de portocala al pielii este vizibil diminuat inca de la primele sedinte!
Mustul baut dupa stoarcerea strugurilor, are efect antimicrobian, este un antialergic si un diuretic natural, eliminand constipatia, se poate pastra aproape o luna de zile la rece (1-2 grade peste 0) fara sa intre in fermentatie. Si aici natura face anumite alegeri, printr-un pahar de must baut, colesterolul rau scade si cel bun ajunge la un nivel normal. Baut 1/2 litru timp de 3 zile ajuta impotriva crizelor de ulcer.
Durerile de cap zilnice dispar daca timp de zece zile bei un pahar de must, dimineata pe stomacul gol. Mustul sau sucul de struguri neindulcit, baut zilnic timp de 7-10 zile, poate ajuta la vindecarea unei cistite, binenteles cu ajutor si din afara, bai calde imbunatatite cu plante.
Uleiul din seminte de struguri care se gaseste la magazinele naturiste impiedica si ajuta la vindecarea chistului ovarian si a fibronului uterin, la care sunt predispuse majoritatea femeilor. Acelasi ulei din seminte de struguri este recomandat in cazul alergiilor care pot sa apara sau nu pe piele.
In industria cosmetica strugurele este folosit ca baza pentru diverse alifii anti-imbatranire, tocmai datorita continutului mare de minerale: potasiu, siliciu, acid fosforic, fier, calciu, dar niciuna dintre ele nu are efectul consumului normal de struguri!
O masca de struguri avand ca efect netezimea si luminozitatea fetei, iti poti face si tu acasa, dand boabele unui ciorchine cu boabe rosiatice pe robot, lasand acest amestec 6 ore la macerat si dat ulterior pe fata. 20 minute ramai asa, de preferat cand esti singura acasa si clateste cu apa calduta! Nu va ramane pielea patata, decat daca folosesti struguri negri si nici atunci daca stai doar 10 minute.
Stafide si osteoporoza
Stafidele facute in special din struguri albi au in continutul lor borom un mineral foarte bun, mai ales pentru femei, datorita faptului ca este vital pentru a pastra oasele sanatoase.
Dupa 50 ani, in principiu, la femei intervine menopauza, iar osteoporoza este boala care apare in 90% din cazuri la femei, batranii numind-o boala oaselor. Acest mineral- borom, lupta impotriva osteoporozei, prevenind artrita si deteriorarea oaselor.
Inaintand in varsta inaltimea noastra scade tocmai datorita acestui mineral pe care nu il avem in cantitate suficienta in corp
Toamna, daca stai sa analizezi, persoanele care consuma legume, fructe, mai mult decat in restul anului, poti obseva fete radiante de sanatate, poti vedea un par lucios, poti vedea o stare fizica buna.
Parul si unghiile sunt primele care arata un corp sanatos, iar ochii pot arata care organ nu o duce foarte bine. Nu trebuie sa fii medic sa vezi si sa stii aceste lucruri, trebuie doar un pic de curiozitate si dorinta de a stii ce, dar mai ales, de ce se intampla in corpul tau anumite reactii.
Cu sanatate pentru tine
Mioara Hususan
Related Images:
Comments
Tags: alimentatie sanatoasa, must, sanatate, struguri, vin
Leave A Reply (1 comment so far)
No comments yet