
Intalnirea cu ursul
Ai plecat la munte. Ai ajuns pe o pajiste si te lasi jos, sa te odihnesti. In spatele tau, dintr-o data, auzi fosnetul frunzelor cazute, semn ca se apropie cineva.
Te intorci usor sa vezi …te stii singur prin zona. Printre ramuri se vede un cap de urs, mare cat o zii de post. Cel mai probabil, te ridici si o iei la goana… Ti se pare o scena de film? Nu este! E o scena care se intampla des! Dar, nu despre asta am vrut sa-ti spun azi, ci despre cum o iau la goana virusii in fata catinei. Nu rade! La fel ca in scena cu ursul!
Se spune ca retinem mult mai multe din ceea ce citim, cand asociem informatia cu intamplari reale. Iti imaginezi virusii din corpul tau? Fara sa te superi, sunt multi, dar stau cuminti si te asteapta sa ai momente de cadere, fizica, psihica sau sufleteasca. Toate aceste stari, au legatura una cu alta, nu pot una fara alta. Daca una dintre ele nu e pe linia de plutire….celelalte o vor urma neintarziat!
Catina si miere.
Catina, prin natura ei, este o alta comoara a padurilor, vanduta pe bani grei in strainatate, insa destul de greu accesibila datorita tepilor arbustului, atarnand pe margini abrupte, in locuri nu foarte line si pline de verdeata. Dar greutatea culegerii ei este direct proportionala cu echivalentul de vitamine si minerale pe care le contine.
Catina este una din plantele medicinale, pe care daca nu o culegi toamna, ai timp si iarna, pentru ca rezista si la – 40 grade si cu 1 metru de zapada pe ea, desi oamenii pot desfasura o activitate normala pina la -20 grade, mai jos de atata insemnand suprasolicitare.
Sfirsitul lunii septembrie este perioada propice sa fie culeasa catina. Este inconfundabila datorita fructelor portocalii, mici precum picaturile de ploaie. Catina, ca fruct, este o adevarata farmacie, dar si scoarta arbustului are efecte antiseptice si remineralizant, iar radacina de catina este un antibiotic si un stimulent imunitar de invidiat. Revenind la fruct, partea cea mai usor de folosit, are in structura lui toate vitaminele si mineralele necesare organismului.
Daca o lamaie are 150 gr si nu se poate consuma dintr-o data, cantitatea de vitamina C continuta in catina la 100 de grame de fruct este de 60 ori mai mare decat cea continuta de citrice. Consumul unui borcan de 400 gr, cu catina jumatate, acoperita cu miere, luata in fiecare zi cate doua, trei pana la 10 bobite, iti va ridica imunitatea si nu o sa ai probleme de raceala sau gripa toata iarna.
Proprietati
Catina este un foarte bun energizant, motiv pentru care nu este indicat a se consuma, sub nici o forma seara inainte de culcare. Daca stii ca esti sensibil la tot felul de infectii, siropul de catina este foarte bun sa te apere, fiind un antibiotic natural. Siropul se poate prepara la rece, adica mixate jumatate kg fructe de catina cu miere, amestec din care se ia 3 lingurite zilnic, diluat cu putin suc de mere sau morcovi sau apa, timp de 30-40zile.
Catina are acelasi gust astringent ca si porumbelele, dar mai acrisoara. Astringenta fiind, este un remediu la diaree, dar luata sub forma de pulbere pusa in apa fiarta. Consumul de catina, in mod permanent, tine departe depresia, anxietatea. Pulberea de catina se poate face si acasa, prin mixarea fructelor si lasat la uscat acel amestec, aceasta pulbere, mestecata cu o lingurita de unt, vindeca foarte repede rani usoare, provocate de o cadere sau o zgarietura, folosindu-se chiar si la arsuri usoare, regenerand foarte repede tesuturile! Prin aportul de vitamina C pe care-l contine, catina este un un bun aparator al celulelor tinere, impiedicand imbatranirea si aparitia ridurilor, stiindu-se faptul ca vitamina C incetineste imbatranirea.
Deasemenea, ca adult, consumand inaintea fiecarei mese 3-7 boabe de catina, puse in prealabil la macerat in miere, iti taie pofta de mancare, iar obezitatea, practic, de aici porneste. Fiind o foarte buna sursa de fier este recomandata, in diverse forme prelucrate, copiilor pentru anemie. Catina poate fi consumata oricum, sirop, pulbere, vin, ceai, decoct, dar nici una dintre ele nu are efectul fructului proaspat acoperit cu miere si spart in dinti. Mestecarea intregului fruct, implicit a semintei interne, inseamna asimilarea in organismul tau a intregului depozit de vitamine: vitamina A- vitamina ochilor, Vitamina C, complexul B, vitamina E- vitamina tineretii.
O lingurita de pulbere de catina, luata de trei ori pe zi inainte de masa, ajuta la elasticitatea vaselor de sange si ridicarea imunitatii. Mai recent s-a descoperit ca si cei diagnosticati cu cancer in diverse forme pot consuma cite o jumatate de lingurita de pulbere, pentru regenerarea vaselor de sange. O cura de 3-4 luni cu pulbere de catina, cite 3lingurite pe zi, te pot ajuta sa te lasi de fumat mai usor, eliminand starile de nervozitate si indepartand intoxicatia celulelor.
Uleiul care se obtine din catina, este un foarte bun elexir pentru ochi. Fructele portocalii, au vitamina A, iar vitamina A combate oboseala ochilor, mareste acuitatea vederii si incetineste aparitia diverselor boli oculare. Copii care iau 5 picaturi de ulei de catina pe zi, se dezvolta mental si fizic, uleiul de catina regland procesele de crestere si maturizare.
Ce zic altii!
Catina are foarte multe proprietati: tonificare, regenerare si tratare. Iata cum prezinta „formula as” proprietatile catinei.
- „- tonifiant general, antianemic,vitaminizant
- – purgativ
- – tratarea bolilor digestive
- – actiune reconfortanta
- – mugurii au efect afrodisiac
- – foarte bun antiinflamator
- – inhiba pofta de mancare
- – scade durata de convalescenta dupa boala
- – efect antigripal, intareste sistemul imunitar
- – radioprotectoare, cicatrizant puternic
- – rol exceptional in stagnarea si regresul diverselor afectiuni oculare
- – imunomodulator
- – contribuie la sinteza proteinelor materie prima pentru interferoni
- – protector coronarian, antiaterosclerotic
- – incetineste procesul de imbatranire prin consumarea radicalilor liberi nedoriti
- – imbunatateste functia de detoxifiere a ficatului si asigura troficitatea celulei hepatice
- – prin continutul mare in -caroten, previne aparitia cancerului
- – excelent protector impotriva radiatiilor solare sau de alta natura”
„Indicatii – uz intern:
- – hepatita epidemica, cronica
- – urticarie, alergii, nevroze, alcoolism, guta, reumatism
- – ciroza hepatica, ateroscleroza, anemie
- – ulcer gastric si duodenal
- – diaree, astenie, depresii, stres
- – afectiuni oftalmologice, gingivite, cancer
Indicatii – uz extern:
- – arsuri termice si chimice, degeraturi,radiatii
- – eczeme infectioase
- – protectia pielii impotriva razelor ultraviolete si a frigului
- – raie, alergodermiilor, psoriazisului
- – ranilor cu vindecare lenta”
Ce zici? Fugi de urs:) ?Orice boala poate fi prevenita. Depinde de tine!
Cu sanatate pentru tine…
Mioara Hususan
Related Images:
Comments
Tags: catina, catina si miere, sanatate, vitamina C
Leave A Reply (3 comments so far)
Marinela
11 ani ago
Foarte interesant articolul. Eu stiam doar de vitaminele continute, acum aflu ca este leac si pt alte „boli”. Multumesc !
lili
12 ani ago
excelent articol!