Vreau caldura!Vreau soare!Vreau vitamine!
Primavara, incet, incet pune stapanire pe aceste locuri.
Suntem atat de doritori de verdeata si de soare, incat orice conversatie pe care o avem incepe sau se termina cu „de-ar veni odata caldura”. E si normal, preturile care tot urca, salariile care se mentin in limita absurdului, necazurile si neputintele vietii zilnice, ne fac sa iesim din carapacea cladita pe noi de baba iarna. Sa iesim afara din case, sa mergem sa adunam papadie cruda, urzici si leurda.
Toate trei si fiecare in parte sunt doctori ai naturii, care nu asteapta nici spaga, nici nu te trag de maneca atentionandu-te ca nu ti-ai facut datoria. Sita medicala cerne medicii buni ba peste hotare, ba aici la noi, in spitalele private unde omul de rand nu are nici o sansa sa ajunga.
Ieri, cand am auzit pretul pe care- l da o mama sa nasca intr- un astfel de spital particular, m- a intors pe dos- 4000 lei. Raportat la salariul minim pe economie, care este 700 lei, mie mi se pare mult peste nivelul pe care si- l pot permite majoritatea romanilor. Chiar nu vreau sa jignesc nici un cadru medical, dar in zilele noastre…e un”lux” sa fii bolnav! Un lux costisitor!…financiar.
In aceste conditii nici nu- i de mirare ca ne intalnmim in piete sau prin locurile unde gasim papadie, urzici sau leurda. Ele exista pur si simplu, pentru cine le cunoaste proprietatile, si asteapta sa fie culese si consumate pentru buna functionare a organismului. Intr- un articol deunazi, am vorbit despre papadie, azi voi incerca sa aduc la suprafata, celor ce inca nu stiu, ce medicament uimitor este leurda.
Calitati si efecte
Gasita acum, primavara, in padurile de la marginea orasului sau in piata de legume pe mesele cu verdeata, leurda seamana la frunze cu cele ale lacramioarelor, nu atat de mare, dar la fel de alungita si fara asa multe nervuri. Trebuie culeasa, de preferat, inainte de inflorire cand frunza isi pierde din capacitatile terapeutice. Se vestejeste destul de repede dupa ce a fost culeasa, de aceea se pastreaza la rece pentru un consum imediat.
Este o planta care se consuma cruda, in salata sau gatita in diverse forme, are capacitatea de a curata sangele de toxinele acumulate peste iarna si nu doar pentru asta- a fost botezata usturoiul ursului.
Cu un puternic gust si miros de usturoi, leurda este ruda salbatica a usturoiului de gradina si a cepei. Vitamina C, vitamina A, calciu, fier, magneziu sunt cateva din elementele care aduc leurda in consumul alimentar al omului inca de la stramosii daci si romani.
Ca orice planta verde este diuretica si curata aparatul digestiv; viermii intestinali, tenia sau lambri sunt eliminati este un puternic detoxifiant, scade colesterolul si fluidizeaza sangele, lucru care duce la oxigenarea lui in conditii mult mai bune. Toate au legatura unele cu altele, un sange fara toxine si subtiat pe cale naturala, oxigeneaza organele corpului, impulsioneaza o buna functionare a inimii, revitalizeaza in intregime intreg organismul uman, iar arterele devin mult mai puternice si nu mai exista riscuri de formare a cheagurilor de sange care sa produca boli si accidente vasculare.
Se poate prepara in salate, alaturi de frunze de papadie si salata de gradina sau combinatii la libera imaginatie a fiecaruia.
Se poate face din ea, ca si din urzici si spanac- un pireu, iar un consum de frunze verzi timp de o saptamana iti garanteaza curatarea sangelui si detoxifierea organismului. Acest pireu de leurda si urzici, are efect in tratarea anemiei si ridicarea imunitatii.
O cura cu frunze de leurda, maruntite si oparite cu o cana de apa, sunt un bun remediu la astenia provocata de venirea primaverii, bauta ca si ceai zilnic, asigura un somn linistit, iar revitalizarea organismului este vizibila
Binenteles, ca orice planta, trebuie consumata cu precautie, cei care nu suporta usturoiul, persoanele care au gastrita, mamele care alapteaza- gustul de usturoi poate afecta calitatea laptelui provocand acei colici de care sufera sugarii si care nu lasa mamele sa se odihneasca.
Asa cum ai citit pina acum in toate articolele pe care le- ai gasit in acest loc, leacul nu-i cu sacul…
Cu sanatate pentru tine,
Mioara Hususan
Related Images:
Comments
Tags: remedii naturale, sanatate, usturoi salbatic
Leave A Reply (1 comment so far)
bona ventura
10 ani ago
Atentie la leurda sa nu o confundati cu lamaita cucului care este asemanatoare la infatisare si gust dar care este atravitoare,deasemenea nu consumati leurda inflorita .