Te servesc cu o cafea?
„-Cate lingurite de zahar vrei la cafea? Una, doua, trei sau in cazul fericit si de prefererat, niciuna!
-Mamii! vreau prajitura! sau- mamii mai este ciocolata? – dar ai mancat astazi 2 bucatele! -Mai vreau de ce sa-i duc grija? zice cel mic!”:)
Intr-o statistica din iulie 2012 se arata dupa un lung studiu, ca fiecare om consuma anual o cantitate de zahar echivalenta cu greutatea corpului, mai mult decat in oricare alte timpuri. Zaharul aduce o senzatie de bine, este un energizant fizic si da o satisfactie mentala, dar toate acestea, doar pentru moment!
Excesul de zahar impiedica hormonii de crestere sa se dezvolte normal. Un copil care mananca multe dulciuri, daca este observat pe o perioada mai lunga de timp, se va vedea o incetinire a cresterii in inaltime. Dulciurile duc la dependenta, iar dependenta de zahar, de dulce, slabeste sistemul imunitar. Zaharul in exces duce la cresterea colesterolului in timp, la slabirea vederii si chiar la pierderea ei! Sa nu mai vorbim de cauza alergiilor si cauza aparitiei diabetului. Si inmultirea celulelor cancroase, al caror combustibil este tot zaharul.
Fiecare parinte stie ca, consumul de „ceva dulce” inainte de masa, duce la pierderea poftei de mancare. O prajitura luata intre mese impinge orele normale ale pranzului dincolo de ora 16-17! Marea majoritate a adolescentilor, a tinerilor sub 20 ani sunt apatici, ii privesti si pe fata lor vezi depresie, tristete, iar rezultatele s-au vazut la examenul de bacalaureat. Zaharul in exces influenteaza negativ memoria care scade direct proportional cu consumul de dulciuri.
1gr zahar=4calorii
Este drept, preferinta pentru dulce, o avem de mici, din viata intrauterina, dar astazi, in zilele noastre, este in defavoarea noastra. Un (1) gram de zahar are 4 calorii, dar nu contine vitamine, minerale sau alte elemente nutritive necesare vietii. Cate grame de zahar are o lingurita? Zaharul din alimentele consumate este transformat de industria organismului in glucoza. Glucoza este absorbita prin intestinul subtire ajungand in sange. Pancreasul este „furnalul” care elibereaza insulina, iar aceasta este cea care echilibreaza necesarul de glucoza.
Glucoza din sange insa se imparte.
O parte din ea se transforma in energie. Celulele creierului, in mod special, consuma de doua ori mai multa energie decat toate celelalte celule- gandind orice actiune care o facem- iar aceasta parte din glucoza este adevaratul combustibil de alimentare a creierului. Zaharul existent in corp nu este un dusman de temut, insa cel care se adauga in plus la fiecare canuta de ceai sau cafea- DA
- Alta parte din glucoza, se depoziteaza, se inmagazineaza in ficat si in masa musculara, ajutand sportivii sa arate atat de bine!
- Cea de a treia parte din glucoza, provenita de la consumul de dulciuri si zahar, care nu mai poate fi folosita de organism-excesul- se depune sub forma de grasime, pe artere, pe vase, pe masa musculara, acoperind-o de multe ori si luand forma pernitelor de grasime care se afla in tesutul adipos.
Legumele si fructele contin carbohidrati. Absolut toti carbohidratii au in componenta lor zahar. Unii au gust dulce si ii gasim in fructe, numindu-se fructoza fiind carbohidrati simpli si fara gust carbohidrati complexi, amidonul atat de vestit in cartofi.
Lipsa de efort,primul pas spre diabet
S-a impamantenit expresia „daca maninci zahar, dulciuri faci diabet”. NU ESTE ADEVARAT! Orice doctor iti poate confirma acest lucru. Zaharul nu produce diabetul. Diabetul este efectul glucozei in exces din sange. Chiar daca mananci zahar, nu vei deveni diabetic, cu conditia clara si de necontestat sa elimini aceasta a treia parte de glucoza din sange. Lipsa de efort fizic duce la depunerea sub forma de grasime, a acestui surplus de glucoza. Grasimea inseamna obezitate, de diferite grade, iar obezitatea da valoare diabetului.
In functie de masa corporala a fiecarui om, in corpul uman exista intre 5-8 l de sange.
In tot sangele avem o singura lingurita de zahar-glucoza, care ne duce la o glicemie normala situata intre 70-110 mg%. Se stie ca globulele albe sunt celulele care ne apara de toti intrusii. In momentul cand acea lingurita de zahar din sange se dubleaza glicemia se ridica undeva intre 140-220mg%, iar globulele albe in loc sa ne apere de intrusi, inghit surplusul de zahar, motiv pentru care la diabetici frecventa bolilor canceroase este de 5-6 ori mai mare. Exista hipoglicemie, situatia in care glucoza este sub nivel normal si hiperglicemie cand glucoza depaseste 210mg% si inseamna diabet de gradul 1 si 2 sau mai mare.
A doua lingurita de zahar, pusa in orice ceai, cafea, pe termen lung duce la aceasta concetratie de glucoza si la diagnosticul de diabet zaharat. O valoare glicemica peste 220mg% inseamna deja un dezechilibru major si este nevoie de interventie medicala.
Aceasta a doua lingurata de zahar duce la excesul de care vorbeam la inceput si la incapacitatea de a fi asimilata de globulele albe.
Auzim foarte des „foloseste miere in loc de zahar”, dar exista un semn foarte mare de intrebare, pentru ca s-a demonstrat ca 4 lingurite de zahar sunt echivalente cu 5 lingurite de miere. Vorbim de miere 100% naturala, nu cea pe care o gasim in comert contrafacuta, care are in componenta glucoza industriala. In acest caz este indicat sa nu inlocuim zaharul cu nimic, doar sa-l reducem semnificativ.
Cu sanatate pentru tine
Mioara Hususan
Leave A Reply (1 comment so far)
No comments yet